České dráhy nabídnou další bezbariérové vlaky

0

čd, bezbriérové vlaky, handicapovaní lidé, zájem, asistence, objednávka, systém, nabídka, vlak, cestování


Snadný objednávkový systém asistence a míst ve vlaku, jednoduché vyhledávání bezbariérového spojení a především nabídka už 5 066 bezbariérových vlaků po celé České republice i do zahraničí stojí za rostoucím zájmem osob se zdravotním postižením o cestování vlaky Českých drah.

V letošním 1. pololetí bylo registrovaných cestujících s handicapem vyžadujících asistenci na cestě o 14 % více než ve stejném období loňského roku.      

„Zatímco na začátku 90. let jsme přepravili jen několik málo desítek cestujících na vozíku za celý rok, dnes tento počet přepravujeme denně. Jen za 1. pololetí využilo našich služeb 3 781 předem registrovaných handicapovaných. Díky trvalému odstraňování bariér však přepravíme dalších několik tisíc zákazníků na vozíku, kteří nejsou předem objednaní a naši pomoc nepotřebují,“ upřesňuje Radek Dvořák, místopředseda představenstva Českých drah.

„Jsme rádi, že jim můžeme pomáhat k návratu do běžného života, i když jejich přeprava vyžaduje řadu zvláštních opatření. Vlaky vybavujeme speciálními nástupními plošinami, navigačními prvky, systémy pro dálkové otevření dveří prostřednictvím slepeckých vysílaček nebo nápisy v Braillově písmu,“ dodává. 

Za posledních 10 let rozšířily České dráhy nabídku bezbariérových spojů z 1 464 na současných 5 066. Náš největší železniční dopravce disponuje 621 bezbariérovými vozidly a jednotkami. V nejbližších letech chce tuto flotilu až o třetinu zvětšit. Nové bezbariérové vlaky jsou přitom určeny pro dálkové i regionální linky. 

„V současné době se již vyrábí padesátka vagonů pro 10 moderních expresních souprav, z nichž každá bude mít i bezbariérový vůz. Objednali jsme také 5 patrových bezbariérových jednotek pro Ostravsko a 31 elektrických nízkopodlažních jednotek typu RegioPanter. Devatenáct jednotek můžeme v rámci opce ještě doobjednat. Běží výběrové řízení na dalších 120 regionálních elektrických a motorových jednotek plně vybavených pro cestování osob s handicapem a připravujeme pořízení 20 moderních expresních souprav. Díky těmto investicím rozšíříme bezbariérové cestování na většinu našich linek,“ uzavírá Radek Dvořák. 

Zdroj: Mgr. Petr Šťáhlavský, tiskový mluvčí ČD 


Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář