Potravinářská inspekce při kontrole objevila šizené rybí prsty. Nařídila jejich stažení z prodeje

SZPI zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení pokuty.

dezinfekce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Iceland Czech a.s., aby neprodleně stáhla z tržní sítě nevyhovující potravinu Birds Eye - Křupavé rybí prsty – „Made with 100% fish fillet“ v balení 224g, s označením data minimální trvanlivosti do: 07/2018, označení šarže: 61-02 A L7010CL066, prodávající: IGLU a.s., č.p. 408, 330 02 Dýšina, ČR. Země původu: neuvedena, veterinární ovál: DE HB 00145 EC.

Výrobce na obalu v ČJ mj. uvedl: „Složení: mleté rybí maso (62%)“. Analýza provedená v laboratoři SZPI ale potvrdila podíl rybího masa ve výrobku ve výši 49% a informace na obalu potraviny tak uváděla spotřebitele v omyl.

Dále laboratorní analýza prokázala přítomnost na obalu ČJ neuvedených alergenních látek, konkrétně mléčné bílkoviny a hořčice. Zákon přitom výrobcům ukládá vyznačit přítomnost všech alergenních látek na obal tak, aby nedošlo k nevědomé konzumaci osobou s alergií nebo intolerancí na danou látku.

Inspektoři potravinu odebrali v provozovně Iceland Czech a.s., Leopoldova 16/2138 v Praze a na základě laboratorních protokolů nařídili stáhnout předmětnou šarži potraviny z celé tržní sítě. SZPI zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení pokuty.


Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Fotogalerie

Komentáře

  • Před 7 roky

    Společnost Iceland Czech a.s. na to reaguje tímto vyjádřením:
    Na výrobek byla použita omylem dolepovací etiketa s českým textem z jiného výrobku (vyřazeného ze sortimentu již koncem roku 2015), kdy navíc ještě neplatily zpřísněné požadavky legislativy na zvýrazňování alergenů, minimální velikost písma, uvádění nutričních hodnot atd.
    -          Samotný výrobek jsou kvalitní značkové rybí prsty (skupina IGLO) s certifikací MSC atd. Za kvalitu výrobku ručíme – bohužel procesní chybou agentura, která nám polepuje výrobky dovážené z UK dostala špatnou (starou) etiketu.
     
    Nápravné kroky – od 19/4  jsme:
    1)      Správně označili celou zásobu identifikovaného výrobku novou etiketou, která na 100% splňuje požadavky legislativy a správně podává informace o složení výrobku
    2)      Udělali jsme audit všech značení dovážených výrobků, že mají správné a úplné texty vyžadované českou (evropskou) legislativou.
    3)      Procesu označení výrobků českými překlady (probíhá na externím skladě) je věnována zvýšená pozornost, abychom do budoucna podobné případy eliminovali.
     
    Zákazníkům se tímto za chybu velmi omlouváme a rozhodně nevznikla úmyslným jednáním s cílem uvést spotřebitele v omyl.

    • Před 7 roky

      Dobrý den paní Šplíchalová,
      děkujeme za Vaší reakci na náš článek o rybích prstech. Vážíme si toho, že se snažíte situaci vysvětlit a uvést na pravou míru.

      Pokud budete mít zájem i nadále informovat naše čtenáře o výrobcích firem, které zastupujete, můžete se na nás s důvěrou obrátit.

      S pozdravem Radka Čechvalová

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 17.05.2017 17:43




0 (2)
 

Hlavní zprávy