Karlovarsko: Motocyklista skončil s těžkým zraněním v nemocnici

Vážná dopravní nehoda.

dezinfekce

V úterý dne 9. května 2017 řídil 28letý řidič nákladní motorové vozidlo značky Man po silnici od Ostrova na Sadov. Při jízdě na rovném úseku se neřídil pravidly silničního provozu a začal s vozidlem odbočovat vlevo, a to v době, kdy byl předjížděn motocyklem. V reakci na vzniklou situaci zastavil vozidlo v polovině levého jízdního pruhu. Motocyklista zareagoval tím, že vyjel s motocyklem mimo komunikaci, kde narazil do betonové patky sloupu telefonního vedení. Došlo k pádu motocyklisty a motorka skončila po odražení ležet na silnici. Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění motocyklisty, který utrpěl otevřenou zlomeninu nohy a další mnohačetná pohmoždění. Se zraněním byl převezen k lékařskému ošetření do nemocnice s následnou hospitalizací. S řidičem nákladního vozidla byla provedena orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu, která vyšla negativně. Škoda byla předběžně odhadnuta na částku kolem 30 tisíc korun. Věc je nadále v šetření policistů.

Prevence:
I když v tomto případě nebyla chyba na straně motorkáře, i přesto připomínáme, že motocyklisté by si měli uvědomit, že patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu. Případný střet s vozidlem nebo pevnou překážkou končí ve valné většině těžkými zraněními nebo dokonce smrtí. Závažnost dopravních nehod motocyklistů je až šestkrát vyšší než u osobních automobilů (tj. počet usmrcených na tisíc dopravních nehod je 6x vyšší). Upozorňujeme zároveň řidiče motorových vozidel, že pro motocyklisty již začala sezóna, proto buďte obezřetnější a všímavější ke svému okolí.

Připomínáme několik doporučení pro motocyklisty:
• Zvyšte opatrnost, pokud je na vozovce spadané listí, olejové skvrny, tramvajové nebo železniční koleje, dilatační spáry na mostech, pokud povrch vozovky tvoří dlažební kostky, jsou na vozovce různé nerovnosti, jako např. výtluky, vyjeté koleje, apod.. Dávat si pozor je nutné i na vodorovném dopravním značení, které je kluzké zvlášť za deště.
• Pozor na slepé úhly ve zpětných zrcátkách musí dávat nejen motocyklista, ale také řidič osobního vozidla.
• Při předjíždění dávejte pozor na zpětné zrcátko automobilu (pokud motocyklista nevidí zpětné zrcátko automobilu, jeho řidič nevidí motocyklistu).
• Při předjíždění automobilu mějte dostatečný boční odstup od automobilu (pozor na vystupujícího řidiče z vozidla, nebo nečekané odbočování, apod.).
• Předjíždějte vozidla zleva (předjíždění zprava většina řidičů automobilů nečeká).
• Zbytečně neriskujte a nepředjíždějte v nepřehledných místech, v zatáčkách, apod. (nebezpečný a zbytečný hazard).
• Na motocyklu musí být řádně umístěné, připevněné a čitelné a platné registrační značky (pokud tomu tak není, hrozí sankce peněžitého trestu deseti tisíc korun a zákaz činnost od šesti měsíců až na rok).

nprap. Zuzana Týřová

Fotogalerie

Komentáře

  • Před 7 roky

    Jo ten novinář tam byl kretén ulhanej. Kdyby jel třicet jak má přez koleje tak viděl blinkr. Je to neštěstí to je jasný ale média ulhany takhle udělat z někoho skoro vraha a ani to není jeho vina to je k posrani. Milá redakce ten Jirka co vám píše koment je řidič toho náklaďáku tak mu necpete ty vaše sracky ulhany. Najděte si jinou práci když tady jen lžete a melete to neštěstí co chtěj lidí číst. Bleju na vás.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy